Onderhoud

Ieder uniek exemplaar zal met aandacht moeten worden onderhouden zodat deze voor generaties gebruikt en bewonderd kan worden.

    1. Maak je handgemaakte snijplank na ieder gebruik schoon met een een klein beetje water en zeep. Doe je snijplank niet in de vaatwasser. Maak de snijplank droog met een theedoek en geef hem de tijd te drogen. (Keuken)azijn of citroen kan worden gebruikt om de plank te desinfecteren.
    2. Laat je snijplank niet in water staan. Hierdoor kan de snijplank scheuren, breken of buigen.
    3. Berg je snijplank op in een schone, droge omgeving.
    4. Stapel je snijplank niet met andere (snij)planken of keukengereedschappen op als deze droogt. Laat hem op zichzelf drogen.
    5. Gebruik een food-safe minerale olie en behandel de snijplank wanneer deze er dorstig uitziet (droog). Dit zorgt ervoor dat de snijplank er mooi uit blijft zien en zorgt voor een bescherming tegen bacteriën en vocht.
    6. Druivenpitolie, walnootolie, snijplankolie, bijenwas zijn allemaal goede alternatieven. Gebruik geen plantaardige olie, deze zorgen ervoor dat de snijplank snel weer vies wordt.
    7. Maak de olie voor gebruik een klein beetje warm. Veeg de olie met een niet-pluizende doek in de richting van de houtnerf. Laat de olie in het hout trekken en zorg ervoor dat de overtollige olie afgedaan wordt. Wacht ongeveer vier tot zes uur en breng dan nog een laag aan.
    8. Veeg de overtollige olie van de snijplank af en… Klaar, je kunt er weer tegen aan!